Wednesday, 21 December 2016

Αμβρακικός κόλπος..το διαμάντι της Δυτικής Ελλάδας






πάνεμοι κολπίσκοι, ατέλειωτοι καλαμιώνες, βάλτοι, έλη, κατάφυτα τοπία, αλλά και γραφικά ψαροχώρια. Ενας τόπος που δεν φημίζεται τόσο για τις ελκυστικές παραλίες του όσο για το σημαντικό οικοσύστημα που φιλοξενεί.

Το πλούσιο σε βλάστηση περιβάλλον, τα ακύμαντα νερά με τις ιδιαίτερες ψαρόβαρκες (πριάρια τις λένε οι ντόπιοι), οι κατάφυτες νησίδες και εν γένει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και το ήπιο κλίμα μπερδεύουν τον ταξιδιώτη. Πρόκειται για λίμνη ή για θάλασσα; Τίποτα απ’ τα δύο ή... και τα δύο μαζί!
Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας τόπος μοναδικός στην Ελλάδα. Η επιστήμη της γεωγραφίας τον χαρακτηρίζει κλειστό κόλπο καθώς επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω ενός στενού δίαυλου πλάτους μόλις 500 μέτρων, που βρίσκεται ανάμεσα στο Ακτιο και στην Πρέβεζα. Παρά τη φήμη της ευρύτερης περιοχής, θα πρέπει να ξέρετε πως εδώ είναι μάταιο να αναζητάτε κοσμοπολίτικα θέρετρα και αμμουδερές ακτές με γαλάζια νερά σαν εκείνες που εκτείνονται δυτικότερα, στα απέραντα παράλια του Ιονίου ή στην κοντινή Λευκάδα.
Το καλύτερο σημείο για ν’ αποκτήσει κανείς μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιδιαίτερης αυτής περιοχής της Δυτικής Ελλάδας είναι κατά τη γνώμη μας το ψαροχώρι της Κορωνησίας που προσεγγίζεται εύκολα από την πόλη της Αρτας.
Η διαδρομή ίσως αρχικά σας φανεί μονότονη, καθώς ο ασφάλτινος δρόμος χαράζει ευθεία γραμμή, περνώντας ανάμεσα από αγροτικές περιοχές με εύφορα χωράφια.
Στα τελευταία 10 χιλιόμετρα, όμως, το ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται, καθώς κινείστε πάνω στη στενή λωρίδα γης που χωρίζει τις δύο λιμνοθάλασσες Λογαρού και Τσουκαλιό. Το αυτοκίνητο μοιάζει να γλιστρά πάνω στον υγρό καθρέφτη, ενώ τριγύρω το καταπράσινο τοπίο και οι ψαρόβαρκες και τα είδωλά τους που? ζωγραφίζουν το νερό δημιουργούν ειδυλλιακές εικόνες.

Μειώστε ταχύτητα και απολαύστε την υπέροχη διαδρομή, στο τέλος της οποίας θα συναντήσετε την Κορωνησία, τον μικρό ψαράδικο οικισμό με τους 350 κατοίκους περίπου. Το χωριό εκτείνεται σε ένα μικρό ύψωμα, αγναντεύοντας ολόγυρα την κλειστή θάλασσα και τις αμμονησίδες. Αξιόλογος είναι ο παλιός βυζαντινός ναός του 7ου αι. (ή κατά άλλους μελετητές του 10ου αι.), αφιερωμένος στην Παναγιά. Αν και έχουν γίνει αρκετές δομικές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων, θεωρείται ότι ανήκει στον σπάνιο τύπο του σταυροειδούς ημιεγγεγραμμένου με τρούλο ναού.
λευκοτσικνίας
Από εδώ μπορείτε ν’ ανακαλύψετε γνωστές και άγνωστες γωνιές του Αμβρακικού, ν’ απολαύσετε το φαγητό στις ψαροταβέρνες και να περιηγηθείτε με τα πόδια ή με ποδήλατο (αν έχετε, φροντίστε να το πάρετε μαζί σας) στις ατέλειωτες ευθείες που «τρέχουν» χωρίς εκπλήξεις πάνω στ’ αναχώματα.
Τον Αύγουστο στην Κορωνησία πραγματοποιούνται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με έντονο λαογραφικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, όπως είναι το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας και η Γιορτή της Σαρδέλας. Ωστόσο, η καλύτερη εποχή για επίσκεψη στην περιοχή είναι η άνοιξη, καθώς ο, συνήθως, ευχάριστος καιρός ευνοεί τις υπαίθριες δραστηριότητες.
Εφορμώντας από την Κορωνησία για μια σύντομη περιπέτεια σε βάλτους και έλη, θα πρότεινα να ακολουθήσετε τους διάφορους αγροτικούς δρόμους που κινούνται πάνω στ’ αναχώματα και να περιηγηθείτε για λίγο στις λιμνοθάλασσες Ροδιά, Λογαρού και Τσουκαλιό όπου χτυπά η καρδιά του υδροβιότοπου.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδρομή, ούτε σωστή χαρτογράφηση της περιοχής. Αυτοσχεδιάζοντας όμως και ρωτώντας τους ψαράδες θα περάσετε σχεδόν από παντού ανακαλύπτοντας στην πορεία σας αυτό τον ξεχωριστό κόσμο.
Ακόμη αξίζει τον κόπο να κάνετε μια σύντομη βόλτα έως το χωριό Ανέζα (16 χλμ. βόρεια της Κορωνησίας) που έχει χαρακτηριστεί από οικολογικές οργανώσεις ως το «χωριό των πελαργών» για να δείτε τις μεγάλες φωλιές των συμπαθέστατων πουλιών.
Fast Info
Bird watching
Ο καθένας μπορεί ν’ ασχοληθεί με την παρατήρηση πουλιών (Βird watching), αρκεί να ακολουθήσει κάποιους απλούς κανόνες. Για το ξεκίνημα δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ένα ζευγάρι κιάλια και αρκετή υπομονή. Το ενδιαφέρον αυτό χόμπι έχει φανατικούς φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλούς από αυτούς θα τους δείτε στους υγρότοπους του Αμβρακικού να παρακολουθούν τις αποικίες των πουλιών. Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επισκεφτείτε το Κέντρο Ερευνας και Πληροφόρησης Σαλαώρας (τηλ. 26810 74772) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κόπραινας (τηλ. 26810 69683, www.ornitho-logiki.gr)."

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης
Φωτογραφίες: www.worldviews.gr


Wednesday, 16 November 2016

ΟΗΕ: το 2016 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.....




Στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού δείχνουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία είναι 1.2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και για τρίτη συνεχή χρονιά καταγράφονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες....
Το 2016 είναι πολύ πιθανό να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί, αυτό σημαίνει ότι 16 από τα 17 θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ , καταγράφηκαν αυτό τον αιώνα.
Οι καψηλές θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πουπροκαλούν, αποτελούν μικρό κομμάτι από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους. Το σημαντικότερο ισως είναι ότι όχι μόνο έρχονται νωρίτερα, απ' ότι αναμενόταν αλλά και με μεγαλύτερη αγριότητα από την αναμενόμενη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ακραίες καιρικές συνθήκες και συναφή γεγονότα με το κλίμα έχουν βλάψει τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια, και επηρεάζουν πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωπους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή !! #earthsos #climatechange #actnow

Tuesday, 30 August 2016

«Ανθρωπόκαινο», η νέα εποχή του ανθρώπου


Τελικά θα κρυώνουμε λιγότερο !/;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όλος αυτός ο σαματάς για την άνοδο της θερμοκρασίας της γης πάνω από 2 βαθμούς κελσίου, σύμφωνα με τα προβιομηχανικά επίπεδα ; Πολύ πιθανών όχι. Ε λοιπόν μια μέρα σκεφτόμουν ότι μπορεί τελικά κάτι τέτοιο να συμφέρει αρκετά μεγάλος μέρος του πληθυσμού αυτού του ταλαίπωρου πλανήτη. Θα συμφέρει όλον αυτό τον κόσμο που δεν έχει λεφτά να πληρώσει το ρεύμα και το πετρέλαιο για τη θέρμανση. Θα συμφέρει το ίδιο το περιβάλλον αφού δεν θα χρειαζόμαστε ξύλα για το τζάκι άρα σώζοντας  χιλιάδες δέντρα που θυσιάζονται κάθε χρόνο για την δική μας ζεστασιά. Μα πάνω από όλα θα συμφέρει όλους αυτούς που δεν έχουν καν στέγη. Δεν θα κάνει κρύο! αφού η θερμοκρασία της Γης αναμένεται να έχει αυξηθεί μέχρι το 2100 κατά δυο βαθμούς Κελσίου, εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι «κακώς» για κάποιους απαισιόδοξοι κατά τέσσερις βαθμούς.

Το 2002 οι επιστήμονες Paul Crutzen και Eugene Stoermer αμφισβήτησαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η  μετατροπή του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με το επιχείρημα ότι τώρα ζούμε σε μια νέα γεωλογική εποχή. Εντόπισαν δε, την έναρξη μιας νέας εποχής από τη Βιομηχανική Επανάσταση και την ονόμασαν «Ανθρωπόκαινο», η νέα εποχή του ανθρώπου, στην οποία οι δραστηριότητες μας προσδιορίζουν το γεωλογικό μέλλον του πλανήτη.



Τα κράτη ρυπαντές, οι ενεργειακές βιομηχανίες και μεγάλη μερίδα επιστημόνων ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται η παγκόσμια κοινότητα με την κλιματική αλλαγή, αφού αυτή συντελείται ανέκαθεν. Αμέτρητα τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό αποτελεί τον «κύκλο ζωής» της Γης..βλέπε 65 εκατομμύρια χρόνια πριν- Κρητιδικό,  τότε που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Φυσικά τότε ένας μετεωρίτης προσέκρουσε στον πλανήτη μας, αλλά αυτά είναι ψηλά γράμματα.

Ωστόσο αν δει κανείς προσεκτικά τα τελευταία δεδομένα για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Γη θα ανακαλύψει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει ο άνθρωπος, και όταν λέμε άνθρωπος δεν εννοούμε ούτε τους γεωργούς, ούτε τους ψαράδες, ούτε τους εργάτες στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η ανθρώπινη δραστηριότητα που είναι υπεύθυνη για αυτές τις οικολογικές αλλαγές, έτσι και αλλιώς προϋπήρχε της βιομηχανικής επανάστασης, είναι τα ανθρώπινα συστήματα που αλλάζουν το περιβάλλον, και το ανθρώπινο σύστημα της «ανθρωποκαινου» εποχής είναι η οικονομία της αγοράς.

Είναι η οικονομία της αγοράς που ευθύνεται για την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, την αποψίλωση των δασών, για τις αυξημένες εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων. Αυτό σημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξάνονται συνεχώς, οι πάγοι θα λιώνουν πιο γρήγορα, θα πληθαίνουν οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, οι Ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίζουν να εξάγουν ακριβά την περιβαλλοντική τεχνολογία τους στις φτωχές χώρες του Βορρά, και το θέατρο του παραλόγου θα συνεχίζεται από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση για να βρούμε την λύση. Χιλιάδες πολιτικοί, οικολόγοι και δημοσιογράφοι θα συναντούνται σε διάφορα εξωτικά μέρη για να διαπραγματευτούν την τύχη και το μέλλον του πλανήτη.


Το αν « θα κρυώνουμε λιγότερο» συνοδευτεί εν τέλει με ερωτηματικό ή θαυμαστικό θα το μάθουμε στις 2.2.2222 που θα είναι ίσως η τελευταία μέρα του κόσμου.



Wednesday, 24 August 2016

Η Κίνα προωθεί την Γενετικά τροποποιημένη σόγια με σκοπό την ώθηση της υψηλής τεχνολογίας στη γεωργία.

Η Κίνα θα πιέσει  την εμπορευματοποίηση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων σόγιας για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την αποδοτικότητα του γεωργικού τομέα της και ενδεχομένως την ενίσχυση της παραγωγής της καλλιέργειας σόγιας.


Η Κίνα, η οποία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα  καλλιεργειών ΓΤΟ, έχει ήδη αγκαλιάσει την τεχνολογία για το βαμβάκι, αλλά δεν έχει ακόμη επιτρέψει την καλλιέργεια βιοτεχνολογικών καλλιεργειών τροφίμων εξαιτίας κυρίως των αντιδράσεων των καταναλωτών για τους κινδύνους για την υγεία.

Στο τελευταίο πενταετές πρόγραμμα για την επιστήμη και την τεχνολογία για το 2020, η Κίνα για πρώτη φορά περιγράφει συγκεκριμένες καλλιέργειες ΓΤΟ που πρόκειται να αναπτυχθούν, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας - που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα τροφίμων όπως στο tofu, σάλτσα σόγιας καθώς και στη διατροφή των ζώων.

Η Κίνα επιδιώκει να αναμορφώσει τη δομή των καλλιεργειών της και έτσι  οι αγρότες ενθαρρύνονται να στραφούν από την καλλιέργεια καλαμποκιού στην καλλέργεια σόγιας.

Η Κίνα αναμένεται να παράγει 12,5 εκατομμύρια τόνους σόγιας το 2016/17, αλλά ταυτόχρονα θα εισάγει 86 εκατομμύρια τόνους. Να σημειωθεί ότι η Κίνα επιτρέπει την εισαγωγή τροποποιημένης σόγιας  για χρήση σε ζωοτροφές.

Φυσικά η καλλιέργεια τροποποιημένης σόγιας  είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από τους καταναλωτέςαλλά και την τοπική βιομηχανία που καλλιεργεί και πωλεί σόγια ελεύθερη από  ΓΤ.

Δυστυχώς η καλλιέργεια , το εμπόριο και η αύξηση της κατανάλωσης των ΓΤΟ ξεκίνησε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστιων μεγεθών. Εταιρείες όπως η Μονσάντο  με τζίρο 15 δισ., και κέρδη πάνω από 3,5 δις δολάρια ετησίως στηρίζουν την ύπαρξη τους στα ΓΤ τρόφιμα. 

Δυστυχώς η  αποτίμηση των συνεπειών των Γ.Τ.Ο σε όλα τα επίπεδα εκεί και όπου έχει πραγματοποιηθεί, αποδυκνύει τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία, τόσο και στο περιβάλλον.


Wednesday, 27 July 2016

Οι παγκόσμιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την χρήση κλιματιστικών, είναι μεγάλες και θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο!



Με το κύμα καύσωνα να ωθεί τους δείκτες των θερμομέτρων πάνω από  38 ° C  οι περισσότεροι από εμάς είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραμείνουμε σε εσωτερικούς χώρους και να ξεκινήσουμε τον κλιματισμό. Και αν νομίζετε ότι εδώ κάνει ζεστη, προσπαθήστε να σκεφτείται τους 51.1 ° C στην Ινδία. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2016 είναι έτοιμο να καταγράψει άλλο ένα ρεκόρ για τις μέσες τιμές θερμοκρασιών.  Αυτό σημαίνει περισσότερο κλιματισμού. Πολύ περισσότερο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο 

Tuesday, 21 June 2016

Όταν οι πυρκαγιές σβήσουν ……….. τότε τι ;



Οι τελευταίες ημέρες θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό όλων μας, οι μέρες του κατακλυσμού του 2016, που 2 συνάνθρωποι μας έχασαν την ζωή τους παλεύοντας με τις φλόγες, οι μέρες που χάσαμε  πολλά εκτάρια δασικής γης του τόπου μας από τα λίγα που έχουμε …
Και όλοι θα διερωτόμαστε γιατί ;

Γιατί δεν υπήρχε συντονισμένη προσπάθεια κατάσβεσης; Γιατί δεν υπήρχε ένας στρατηγικός σχεδιασμός; Γιατί έπρεπε πρώτα να χαθούν 2 ανθρώπινες ζωές για να τεθούν σε εφαρμογή οι μηχανισμοί βοήθεια; Γιατί κάποιοι συνάνθρωποι μας κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους; Ευελπιστούμε ότι θα πάρουμε απαντήσεις κάποια στιγμή για όλα αυτά…..δυστυχώς όμως κάποια πράγματα θα είναι τετελεσμένα. Οι στάχτες και τα αποκαΐδια θα είναι αυτά που θα μείνουν.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι σκέψεις κάποιοι μαίνονται με τις φωτιές και προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται. Ελπίζουμε ότι θα τεθεί ένα τέλος σε όλα αυτά σύντομα και δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα στον τόπο μας δεν έχει καθοριστεί μια κεντρική πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών, τόσο όσον αφορά στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή τους, αλλά και κυρίως μια μεθοδολογία αποκατάστασης των καμένων δασών. Θα ήταν αναμενόμενο , σήμερα σε μια πυρόπληκτη χώρα όπως η δική μας, να είχε ήδη συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης για τις μεταπυρικές ενέργειες σε κεντρικό επίπεδο.

Τα δάση αποτελούν ειδικά για την Κύπρο, ανεκτίμητο φυσικό πόρο και οι ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στις δραστηριότητες του ορεινού και αγροτικού πληθυσμού, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε σημαντικό βαθμό με ενδεδειγμένα διαχειριστικά μέτρα τεχνικής και οικονομικής φύσης που πρέπει να λαμβάνονται στις καμένες περιοχές.

1. Η κυβέρνηση να προχωρήσει εκεί και όπου χρειάζεται σε οικονομικές ενισχύσεις, στον πληθυσμό εκείνο που υπέστη τις συνέπειες των πυρκαγιών
2. Σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως στις περιπτώσεις που απειλούνται δομημένες περιοχές ή ανθρωπογενείς δραστηριότητες,
3. Στη διαχείριση – συγκομιδή του καμένου ιστάμενου ξυλώδους κεφαλαίου και τέλος
στην αποκατάσταση – ανόρθωση του οικοσυστήματος όσον αφορά στη βλάστηση.
4. Δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων για διαχείριση Φυσικών καταστροφών και Κρίσεων σε συντονισμό με όλες τις υπηρεσίες του κράτους.


Κύρια έννοια την παρούσα στιγμή είναι η κατάσβεση των πυρκαγιών, για να μην είμαστε και πάλι όμως απροετοίμαστοι, και μια πιθανή βροχόπτωση να προκαλέσει άλλα και ίσως μεγαλύτερα προβλήματα οφείλουμε ταυτόχρονα να ετοιμαζόμαστε και για την επόμενη μέρα.

 Χριστίνα Νικολάου
Περιβαλλοντολόγος


Thursday, 21 April 2016

Εικόνες: Το φάντασμα του Τσερνομπίλ



Πλησιάζουν τα 30 χρόνια από τα ξημερώματα της 
26ης Απριλίου  1986  και την καταγραφή ενός από τα 
μεγαλύτερα πυρηνικά ατυχήματα που σημειώθηκαν στην 
ιστορία της ανθρωπότητας. 2 μέρες μετά, ξεκίνησαν να 
καταγράφονται υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, και ήταν 
πλέον  γεγονός. 




Επί δέκα ημέρες, τα φλεγόμενα πυρηνικά καύσιμα απελευθέρωναν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμας. Ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε πάνω από την Ευρώπη και μέχρι το Βόρειο Πόλο. Χρειάστηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος, προκειμένου να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο.








το  πυρηνικό ατύχημα  στο Τσερνομπίλ οδήγησε στη δημιουργία  ζώνης αποκλεισμού 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο. 

Η είσοδος στη ζώνη τώρα ελέγχεται αυστηρά μέσω των σημείων ελέγχου όπως αυτό.






Η εκκένωση ξεκίνησε 36 ώρες μετά.. 





Μέσα σε ένα νηπιαγωγείο, ένα φωτογραφικό άλμπουμ ανοιχτό στην πρώτη σελίδα. Ένας δάσκαλος έχει γράψει: "Μακάρι τα παιδιά μας - η ευτυχία και  ή χαρά μας, να ζήσουν σε ένα ηλιόλουστο πλανήτη!"
















ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/86#ixzz46RtBZDqn

Thursday, 10 March 2016

Αλλαγή τώρα: Το λιμάνι, το πανεπιστήμιο, και τα κίτρινα κρεβατάκια στις Φοινικούδες

Φοινικούδες- Λάρνακα
Αλλαγή τώρα, το προεκλογικό σύνθημα το κ Λουρουτζιάτη στις εκλογές του 2011 και απ’ ότι φαίνεται τα πήγε καλά με αυτό. Αυτό που δεν μας είχε εξηγήσει και δυστυχώς καταλάβαμε όλοι σιγά σιγά είναι ότι η αντίληψη μας για την αλλαγή προφανώς έχει διαφορετική αφετηρία αλλά και τέρμα. Και επειδή  οφείλουμε να τοποθετούμαστε με στοιχεία  ακολουθούν κάποια σημεία επεξήγησης των πιο πάνω:

« Η προοπτική ανάπτυξης Λιμανιού - Μαρίνας αποτελεί αναντίλεκτα έργο πνοής για τη Λάρνακα, και ως τέτοιο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του ίδιου του Δημάρχου» (προεκλογικό πρόγραμμα, σελ 7). Η πνοή στη δική μας περίπτωση, θα  προέρχεται από τα εργοστάσια παραγωγής και επεξεργασίας λάσπης, θα εμπεριέχει σκόνη και άλλα συναφή. Φυσικά με τα νέα δεδομένα αγαπητέ κύριε δήμαρχε θα αναπτυχθεί το λιμάνι  αλλά θα κλείσουν οι παραλίες, παράπλευρες απώλειες θα μπορούσε να το αποκαλέσει κάποιος, αλλά μπροστά στα φυσικά αέρια τι ξέρουμε εμείς οι απλοί πολίτες.
«καθιέρωση της Λάρνακας, ως αφετηρία αγροτουρισμού (προεκλογικό πρόγραμμα, σελ 8) με διαμόρφωση διαδρομών ειδικού ενδιαφέροντος : αεροδρόμιο, λιμάνι , πλατφόρμες, τελευταία στάση οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια .. ως αφετηρία συμφωνούμε θα είμαστε ότι πρέπει!

« Η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών θα αμβλύνει την αισθητική ρύπανση της περιοχής και την καταπόνηση του περιβάλλοντος (προεκλογικό πρόγραμμα, σελ 9) και το βιομηχανικό λιμάνι συνάδει με το πιο πάνω, δεν χωρεί αμφιβολία περί τούτου.
Όσο για τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του Δήμου και την αλλαγή του ονόματος της Λάρνακας σε Δήμος Λαρνακέων, αποδείξατε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αποτελούσε ίσως το μεγαλύτερο ψέμα του προεκλογικού σας προγράμματος, αφού δεν εισακούσατε στο ελάχιστο τις απόψεις και την γνώμη των συμπολιτών σας.

Τώρα για το πανεπιστήμιο (αναγκαίες χρήσεις και Υποδομές, προεκλογικό πρόγραμμα, σελ 18)  τι να πούμε; Οποιοσδήποτε σκεπτόμενος πολίτης μπορεί να κατανοήσει το χτεσινό  φιάσκο του αξιότιμου κύριου Πρύτανη του πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος με απειλές και χαρακτηρισμούς προσπάθησε να μας αποδείξει το μέγεθος του λάθους για να μετανοήσουμε.

Λοιπόν για να συνοψίζουμε το χωριό της Λάρνακας όπως μας αποκάλεσε ο αξιότιμος κ πρύτανης του ΠΑΝΚΥΠ, αποφάσισε ότι θέλει μια διαφορετική ανάπτυξη, και αναμένει τόσο από τον δήμαρχο όσο και τις τοπικές αρχές, την αναβάθμιση της περιοχής της Αλυκής, των εκσυγχρονισμό των Μουσείων της πόλης, την δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων, αλλά πάνω από όλα την ανάπτυξη της οικονομίας και την μείωση της ανεργίας.  Περιμένουμε μια πόλη με πανεπιστήμιο, με περισσότερο πράσινο, με χώρους περιπάτου, άθλησης και ψυχαγωγίας.

Δεν θα συνιστούσα παρ’ όλα αυτά το άγχος, η αρχή έχει γίνει, τοποθετήσατε ομπρέλες και κρεβατάκια στο ίδιο χρώμα κατά μήκος των παραλιών. Αν και δεν συμφωνούμε στο χρώμα οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.

Υ.Γ.  Αγαπητέ κύριε πρύτανη, κατά τα λεγόμενα σας, οι αποικιοκράτες τότε σεβάστηκαν την απόφαση του χωριού, εσείς;

Της Χριστίνας Νικολάου




Friday, 4 March 2016

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα θα διαρκέσουν δεκαετίες αν όχι αιώνες!


Μια εβδομάδα πριν από την πέμπτη επέτειο της πυρηνικής καταστροφής της Fukushima, η Greenpeace έχει κυκλοφορήσει μια ζοφερή έκθεση 52 σελίδων όπου έρευνα επιστημόνων εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καταστροφής κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών .


Στην έκθεση , η Greenpeace , δήλωσε ότι με βάση την έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το περιστατικό στο Τσερνομπίλ το 1986 - η μόνη άλλη πυρηνική καταστροφή μιας παρόμοιας κλίμακας - οι μειώσεις στα επίπεδα της ακτινοβολίας σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια .Σύμφωνα με την Greenpeace , παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες για απολύμανση των τό βαριά μολυσμένων περιοχέων , η πολυπλοκότητα των οικοσυστημάτων καθώς και το γεγονώς ότι η ακτινοβολία μεταφέρεται στο εσωτερικό τους οι προσπάθειες είναι περισσότερο συμβολικές παρά αποτελεσματικές.



Η Greenpeace ανέφερε , επίσης, ότι με βάση τις ανεξάρτητες έρευνες τους , τα επίπεδα ακτινοβολίας παραμένουν ακόμα πολύ υψηλά για τους ανθρώπους καθιστώνταςς το αδύνατο να επιστρέψουν με ασφάλεια στις περιοχές που είχαν εκκενωθεί .

Η έκθεση , με τίτλο « ,Radiation Reloaded: Ecological Impacts of the Fukushima Daiichi Nuclear Accident 5 Years Later εξηγεί τι έχουν αναλύψει επιστήμονες και ειδικοί σχετικά με το πώς η ακτινοβολία διηθύται και εξαπλώνεται σε χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα , συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της επί των φυτών , της άγριας ζωής και των ανθρώπινων πληθυσμών .Η Greenpeace , δήλωσε ότι τα ραδιενεργά στοιχεία θα παραμείνουν σε οικολογικά συστήματα για μεγάλες χρονικές περιόδους , και καθώς εναλλάσσονται και ανακυκλώνονται μέσω οργανισμών στην τροφική αλυσίδα , θα προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους οργανισμούς μέσα στο σύστημα - συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων .



Το χειρότερο όμως είναι ότι τέτοια ατυχήματα δεν έχουν επιστροφή, και το ζήτημα σε κάθε τέτοιου είδους ατύχημα έγκειται στο γεγονός ότι τεράστιες εκτάσεις γης καταστρέφονται χωρίς να υπαρχει δυνατότητα καθαρισμού ή σταθεροποίησης.





Μπορείται να διαβάσετε την έκθεση της Greenpeace εδώ: http://www.greenpeace.org/japan/Global/japan/pdf/GPJ-%20Fukushima-Radiation%20Reloaded%20Report.pdf

Πηγή:https://asiancorrespondent.com/2016/03/environmental-impacts-of-fukushima-nuclear-disaster-will-last-decades-to-centuries-greenpeace/