Η Κίνα θα πιέσει την εμπορευματοποίηση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων σόγιας για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την αποδοτικότητα του γεωργικού τομέα της και ενδεχομένως την ενίσχυση της παραγωγής της καλλιέργειας σόγιας.
Η Κίνα, η οποία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στην έρευνα καλλιεργειών ΓΤΟ, έχει ήδη αγκαλιάσει την τεχνολογία για το βαμβάκι, αλλά δεν έχει ακόμη επιτρέψει την καλλιέργεια βιοτεχνολογικών καλλιεργειών τροφίμων εξαιτίας κυρίως των αντιδράσεων των καταναλωτών για τους κινδύνους για την υγεία.
Στο τελευταίο πενταετές πρόγραμμα για την επιστήμη και την τεχνολογία για το 2020, η Κίνα για πρώτη φορά περιγράφει συγκεκριμένες καλλιέργειες ΓΤΟ που πρόκειται να αναπτυχθούν, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας - που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα τροφίμων όπως στο tofu, σάλτσα σόγιας καθώς και στη διατροφή των ζώων.
Η Κίνα επιδιώκει να αναμορφώσει τη δομή των καλλιεργειών της και έτσι οι αγρότες ενθαρρύνονται να στραφούν από την καλλιέργεια καλαμποκιού στην καλλέργεια σόγιας.
Η Κίνα αναμένεται να παράγει 12,5 εκατομμύρια τόνους σόγιας το 2016/17, αλλά ταυτόχρονα θα εισάγει 86 εκατομμύρια τόνους. Να σημειωθεί ότι η Κίνα επιτρέπει την εισαγωγή τροποποιημένης σόγιας για χρήση σε ζωοτροφές.
Φυσικά η καλλιέργεια τροποποιημένης σόγιας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από τους καταναλωτέςαλλά και την τοπική βιομηχανία που καλλιεργεί και πωλεί σόγια ελεύθερη από ΓΤ.
Δυστυχώς η καλλιέργεια , το εμπόριο και η αύξηση της κατανάλωσης των ΓΤΟ ξεκίνησε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστιων μεγεθών. Εταιρείες όπως η Μονσάντο με τζίρο 15 δισ., και κέρδη πάνω από 3,5 δις δολάρια ετησίως στηρίζουν την ύπαρξη τους στα ΓΤ τρόφιμα.
Δυστυχώς η αποτίμηση των συνεπειών των Γ.Τ.Ο σε όλα τα επίπεδα εκεί και όπου έχει πραγματοποιηθεί, αποδυκνύει τις αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία, τόσο και στο περιβάλλον.
No comments:
Post a Comment